Make-Up Artist: Filip Novák

0

Vizážista a designér Filip Novák líčil přehlídky Vivienne Westwood, Stardance, Miss Universe. Dnes působí jako hlavní vizážista Parfumerie Douglas a své znalosti předává studentům Make Up Institutu v Praze. Přitom nebýt jedné brigády, Filip by nejspíš korzoval po nemocničních chodbách v bílém plášti.

Kdybyste měl jmenovat jednu svoji vlastnost, která vás dostala k takovým akcím jako zmiňuju v úvodu, co byste řekl?

Rád dělám věci po svém, podle svého přesvědčení. Také zvídavost a schopnost se rychle učit mi myslím hodně pomohly dostat se k lidem, kteří mou práci a právě tyhle vlastnosti dokáží ocenit.

Dobře, ještě jinak: v čem jste lepší než ostatní?

(směje se) Těžká otázka! Vážně nevím. Možná je to skromnost v kombinaci s normálním lidským přístupem. Možná zdravé sebevědomí, kdy jsem si dokázal stát za tím, že se mi něco líbí a reprezentovalo to můj vkus a styl. Možná to, že mám rád barvy, nebál jsem se je použít. A možná fakt, že mě nikdy nebavila průměrnost a nebál jsem se do ničeho, co jsem dělal, přidat špetku vlastního pohledu. Chvilku jsem si takhle „po svém“ dělal i design (facebookové stránky Filipa najdete zde – https://www.facebook.com/pages/FNsquared/283096191726838?ref=bookmarks), kde jsem si právě hrál s novými formami, užitím a dalšími věcmi. Bohužel nebylo tolik času věnovat se tomuhle oboru naplno.

Jak jste se dostal k make-upu?

Byla to náhoda. Která mě ale přivedla k tomu, k čemu jsem vlastně vždycky tíhnul. Říkám, že kreativita si mě přitáhla. Začínal jsem jako brigádník, kdy jsem vypomáhal s různými věcmi jednomu fotografovi. Tam mi nabídli vyzkoušet si make-up. Bavilo mě to a díky lidem, kteří mě podpořili a pomohli mi všechno se naučit, jsem se tomu začal věnovat víc. Nejprve to bylo jen hobby, pak občasná práce, která přinášela slušné peníze. Později jsem se musel rozmyslet, zda se make-upu chci věnovat naplno a zvolit si ho jako profesi. Dostal jsem práci jako školitel v MAC Cosmetics a to rozhodlo.

Dnes pracujete jako hlavní make-up artista Parfumerie Douglas. Co si pod tím máme představit? Co konkrétně děláte?

Tahle pozice je hlavně o podpoře začínajících vizážistů, kteří k nám přicházejí startovat kariéru. Pomáhám jim rozvinout schopnosti, které mohou využít pro profesi i při prodeji našich produktů. Zvláštní je, že jak už zaznělo, já jsem kariéru v make-upu neplánoval. Ačkoliv jsem se mu věnoval, dlouho jsem měl v hlavě studium medicíny. Natož aby mě napadlo, že někdy budu v tomhle oboru někoho školit. O to víc mě teď těší, když se někdo na základě mých tipů posune a stane úspěšným. Neumíte si představit, jak obrovské nadšení dokáže vyvolat kolikrát banální rada nebo tip. Vděčnost lidí je pak ten nejpříjemnější hnací motor. Co se týká náplně práce, mám na starosti casino online přípravu a supervizi vizáže na akce a eventy jako jsou například pražský fashion week, předávání filmových cen Český lev a podobně. Teď jsme byli už třetím rokem hlavním oficiálním make-upovým partnerem karlovarského filmového festivalu. Vytvořil jsem tým zhruba pětadvaceti talentovaných make-up artistek z celé České republiky, které společně se mnou tvoří image Douglasu.

Řekněme, že chci líčit na Filmovém festivalu v Karlových Varech. Co musím splňovat, abyste mě vybral do týmu?

Základ jsou znalosti. Člověk může být začátečník, ale měl by mít přehled o oboru. Pokud máte kvalitní kurz, jako jsou například kurzy v Make Up Institutu, kde vás učí přímo vizážisté z praxe, je to obrovská výhoda. Víte, pracovat po boku různých make-up artistů dá člověku hrozně moc. Správný vizážista by si měl všímat, jak to dělá ten druhý a u toho přemýšlet, jak by to udělal on sám.

A potom? Mám přijít za vámi a prostě říct, že chci, abyste mi dal šanci?

Na filmový festival a akce pořádané Parfumerií Douglas je to trochu složitější. V první řadě je nutné být zaměstnancem Douglasu. Je to pro ně velká odměna, že jsou těmi nejlepšími a nejschopnějšími články ve firmě. Ačkoliv takové akce jsou obrovská dřina, stále je to prostředí, o které je enormní zájem a kam se člověk bez předchozích zkušeností nedostane.

Spousta uznávaných vizážistů doporučuje nováčkům začít kariéru třeba právě v Douglasu. Proč?

Protože učení se denodenní praxí je to nejlepší, co pro sebe můžete udělat. Pro opravdového make-upu artistu je klíčové umět jeden produkt (make-up, linku nebo tvářenku) použít na každého. A právě obchod je obrovským zdrojem nových tváří, které mají pokaždé jiné proporce, jinou pleť, tvar očí, jsou specificky oblečené nebo mají rozmanité představy. Rád říkám, že člověk se v takovém prostředí opravdu „vylíčí“. Pak začátečníci nejsou překvapeni, když se ocitnou v náročnějším prostředí VIP klientů, hereček nebo zpěvaček, v zákulisí přehlídky nebo focení do časopisu.

Jak se propracovat do tohoto náročnějšího prostředí?

Z mého pohledu je základem vášeň pro práci. Potkávám plno znalých lidí, kdykoliv ale přibírám do týmu někoho nového, vždycky dám přednost lidem, kteří věří v to, co dělají a jsou té práci absolutně oddaní. Má to svoji logiku: naučí se pak cokoliv za zlomek času. Druhý krok je líčit, líčit, líčit a líčit. Neřeknu asi nic nového, ale i po deseti letech v téhle branži zjišťuji, že se mám pořád co učit. Všechno, co děláte, je dobré si zaznamenávat a vybudovat tak skvělé portfolio. Myslím, že Make Up Institut zrovna v tomhle dokáže hodně pomoct. No a pak, distribuovat svůj talent všude, kde můžete: Facebook, svatební salony, kolegové. Teď hned vás třeba potřebovat nemusí, ale ta příležitost přijde. Důležité je pasivně nečekat, ale aktivně se nabízet. Nevěřili byste, kolik je dnes divadelních, eventových i jiných produkcí, kde i jako začátečník můžete naprosto převálcovat aktuální kvalitu make-upu, který využívají. Jste šikovní? Jste proškolení? Pak jste připravení.

Mají to muži v make-upovém byznysu jednodušší?

Jsou oblíbenější, to je pravda. Je jich méně, to je jeden faktor. Ale myslím, že to má i logický základ. Pro většinu mužů je líčení cizí věc, kterou sami na sebe neaplikují. Když vidí klientku, přemýšlí v první řadě o tom, jak ji udělat krásnou. U žen si často všímám, že mají tendenci líčit stále stejně. Hodně se v tom odráží, jak vidí ony samy sebe krásné, což ne vždycky sedí každému.

Jaké chyby nejčastěji dělají začátečníci?

Nejsou otevření novým věcem a bojí se udělat chybu. Víte, když něco pokazíte, svět se nezboří. Aspoň ale budete vědět, co a jak příště nedělat, což je podstata učení. Spousta lidí to však bere jako selhání. Začátečníkům radím, aby byli otevření každé příležitosti, co se jim naskytne, pozorně se dívali kolem sebe a měli odvahu zkoušet nové věci.

Kdybyste měl vybrat jeden jediný produkt, který milujete už léta, co by to bylo?

Štětec na make-up. Je zdokonalením mých schopností.

Leave A Reply