DANIELA JIRÁKOVÁ, čerstvá vítězka MAKECUP make-up awards 2016

0

Kreativita, píle a láska ke světě make-upu dovedly mladou studentku k výhře již dalšího ročníku úspěšné soutěže MAKECUP make-up awards 2016. Stala se jí Daniela Jiráková. Ta se s námi podělila o úžasné dojmy, zážitky a zkušenosti ze soutěže i života.

Daniela po vyhlášení
Daniela po vyhlášení

Danielko, hned na úvod začnu otázkou na soutěž MAKECUP make-up awards 2016 pořádanou Make-up Institutem Prague. Jak všichni již víme, vyhrála jsi letošní ročník. Především Ti velice gratuluji. Jaké jsou dojmy, pocity?

Pořád mi to nějak nedochází, protože v loňském roce jsem nepostoupila ani do semifinále. Je to pro mě velký pokrok, takové malé osobní vítězství. Každopádně jsem moc šťastná.

Můžeš mi popsat průběh celé soutěže, čím vším sis musela projít při cestě za vítězstvím?

Tak hlavně to pro mě byl docela stres, protože vystupování před lidmi není moje silná stránka. Hlavně tam byla super parta lidí a zadání pro semifinále i finále byla také skvělá, takže celkově soutěž hodnotím jenom pozitivně. Je to především obrovská zkušenost a každá make-up artistka by si to měla určitě zkusit.

Ve finálovém kole jste dostali zadání vytvořit look na téma POISON (jed). Strašně mě zajímá, jelikož na vytvoření nemáte moc času, zda jsi nad lookem hodně přemýšlela, nebo jsi rychle začala tvořit aniž bys to měla důkladně naplánované? Jak jsi svůj vzhled POISON pojala?

Pojala jsem to jako look vhodný na přehlídková mola – tedy jsem zůstala ve fashion oblasti a nechtěla jsem tvořit žádné reálné efekty. Přemýšlela jsem nad tím asi 2 dny před soutěží, přičemž finální podobu look dostal až večer před finálovým kolem. Byla jsem z toho dost nervózní, že jsem se tomu měla věnovat o něco víc.

Daniela při tvorbě looku POISON
Daniela při tvorbě looku POISON

Vítěz získá kontrakt na 50.000,- Kč v rámci pracovních zakázek, pracuješ nyní na nějakých zajímavých projektech? Popřípadě jak Ti soutěž pomohla ve tvé make-up kariéře?

Ano, momentálně spolupracuji na natáčení britského historického seriálu, což mě zaměstnává teď nejvíc. První projekt v rámci soutěže MAKECUP bylo skvělé focení mladého zpěváka Jakuba Ondry se zahraničním fotografem Davidem Königsmanem. Podle mě je na výhře nejdůležitější poskytnutí zkušeností, možnost účasti na zajímavých projektech a získání nových kontaktů. Těším se na další zakázky.

Jak jsi vůbec s make-upem začínala? Prošla jsi nějakými kurzy líčení, než jsi se do soutěže přihlásila?

Vždycky jsem ráda něco tvořila a tak jsem se jednoho rána probudila s tím, že chci nastoupit do Make-up Institute Prague a šla jsem si za tím. V loňském roce jsem prošla kurzem Master Beauty a poté jsem se snažila dál vzdělávat v dalších kurzech institutu. Myslím si, že moje cesta za vzděláním není zdaleka u konce a plánuji tam i další kurzy.

Myslíš si, že se do soutěže může přihlásit člověk, který je “pouze” make-upový nadšenec a nemá za sebou žadná profesionální školení? Jaké vlastnosti by měl mít?

Určitě ano, protože porota se neohlíží na to, jestli má někdo nějaké kurzy nebo vzdělání v oblasti make-upu, hodnotí předvedenou práci, kreativitu a potenciál make-up artisty. Důležitá vlastnost je hlavně pokora, nelétat v oblacích, neusnout na vavřínech a vždycky se odhodlat vzít znovu štětec do ruky, i když to třeba naposledy úplně nevyšlo.

IMG_4634
Výhra

Co plánuješ v budoucnu? Kterým směrem v make-upové sféře by ses chtěla vydat?

Upřímně ještě ani nevím. Ráda bych se věnovala fashion oblasti – focení, přehlídky, ale zároveň mě strašně baví práce pro film. Uvidíme, co přijde.

Moc děkuji za rozhovor a budeme držet palce,

Tereza Fraňková

Leave A Reply