MARKÉTA PAŘÍZKOVÁ

0

MARKÉTA PAŘÍZKOVÁ: MÍT KOLEM SEBE TY SPRÁVNÉ LIDI

Když nemáte odvahu sami změnit svůj život, pak je dobré alespoň občas poslechnout lidi kolem, kteří vás znají. Jako to udělala Markéta, která po kurzu v Make Up Institute nastoupila jako vizážistka kosmetické značky Giorgio Armani.

ippUž na střední škole seděla Markéta v lavici s přesvědčením, že ekonomickému oboru, který tenkrát studovala, se nejspíš věnovat nebude. Práce v kanceláří v obležení tuny papírů nikdy nebylo její gusto, a tak po maturitě začala jako prodavačka v obchodě s oblečením. „Vždycky mě bavila móda, kosmetika, make-up, vlasy, nehty. Ale přestože je mi teprve třiadvacet, nikdy jsem neměla odvahu udělat velký krok, odejít z práce a začít v úplně jiném oboru vlastně úplně od začátku,“ líčí Markéta. V takovém případě je důležité obklopit se lidmi, kteří tu odvahu mají, a Markéta měla to štěstí, že její partner byl jedním z nich. Nejen že ji podporoval, aby to zkusila a opakoval, že to zvládne, také tak trochu tajně hledal ty nejlepší make-upové školy v Česku, v nichž by si Markéta mohla doplnit vzdělání v tomto oboru. Když přišel s nabídkou kurzů Make Up Institutu, Markétu nadchnul tak, že nebylo o čem přemýšlet. Hned druhý den poslala přihlášku a taky dala výpověď v práci. Zbrkle? Vůbec ne. Dobře věděla, že tohle je šance, která jí může změnit život, a tak se jí nechtěla chopit jen napůl. Prostě když změna, tak se vším všudy.

Nevíte? Googlujte a učte se

V Make Up Institute Markéta absolvovala kurz Master PRO A – Z. „Kurz mě naučil mnohem víc, než jak udělat dobrý make-up. Například jak se chovat na akcích, kde líčíte, jaký si říct honorář, abych se nepřecenila a nepřišla o zakázku, ale ani nepodcenila. Velmi přínosný byl i vlasový styling. Před kurzem jsem si neuměla sama ani natočit vlasy, natož udělat krásný a tak populární vysoký hladký culík,“ pochvaluje si Markéta, kterou z lektorů nejvíc zaujala Zuzana Machalová. První práci dostala ještě v den, kdy končila kurz. Zadání znělo nalíčit „skull face“. „Neměla jsem tušení, jak nalíčím lebku na obličeji!,“ vzpomíná a pokračuje: „Naštěstí jsem nezpanikařila. Ve chvíli nejtěžší vypomohl Google a klient byl velice spokojený.“ Inspirace je podle Markéty všude, stačí se dívat kolem sebe, na internetu, do časopisů i na ostatní make-up artisty, protože žádní dva, ačkoliv třeba ze stejného kurzu, nikdy nepracují úplně stejně. „Konkurence v Česku je v současnosti obrovská, takže prosadit se jako vizážistka nějakou dobru trvá. Chce to být perfektně připravená a hlavně trpělivá,“ přemýšlí, co poradit kurzistkám, které právě začínají budovat kariéru.

Praxe pořád a všude

Nejsložitější pro absolventy jakýchkoliv kurzů je dnes získat praxi. Většina institucí se s vámi totiž rozloučí předáním certifikátu o absolvování a následně už se musíte spoléhat jen sami na sebe. V Make Up Institutu je to jiné a když projevíte zájem, dostanete hned po kurzu tolik možností se zdokonalovat, že nebudete vědět, kam svůj vizážistický kufr stěhovat dřív. Markéta se snažila využít maximum nabídek, které dostala a nezalekla se ani těch, kdy krátce po absolvování kurzu dostala za úkol nalíčit Ewu Farnou. Tím pádem byla dobře připravená, takže když jí kamarádka doporučila hlavní designérce kosmetiky Giorgio Armani coby možnou adeptku na budoucí vizážistku, nezalekla se a bez váhání absolvovala všechna tři kola pohovoru. První a druhé byly ústní, ve třetím už dostala konkrétní úkol související s líčením. Konkurz vyhrála a od té doby pracuje jako vizážistka pro Giorgio Armani Cosmetics. Většinu času tráví v parfumeriích Dougles, kde představuje zákaznicím produkty značky a poskytuje poradenství v líčení. S týmem Giorgio Armani pak vyjíždí také na nejrůznější, hlavně módní akce, kde se značka prezentuje a mimo práci samozřejmě líčí i své vlastní klientky. A plány do budoucna? Markéta nezastírá, že je momentálně absolutně spokojená. Protože ví, že změn zažila za poslední rok až dost a k dalšímu úspěchu vede hlavně vytrvalost a píle, jejím jediným přáním je nadále se rozvíjet pod značkou Giorgio Armani.

Leave A Reply