LUKÁŠ BERAN

0

LUKÁŠ BERAN: Z ODBORNÍKA NA TURISMUS MAKE-UP ARTISTOU YSL

IMG_3784NEBÝT OŠKLIVÉHO ÚRAZU PŘED DVĚMA LETY, LUKÁŠ BERAN BY MOŽNÁ NAVŽDY UVÍZL V OBORU, KTERÝ SICE VYSTUDOVAL, ALE PRÁCE V NĚM MU NEPŘINÁŠELA VELKOU RADOST. AŽ POBYT V NEMOCNICI HO PŘIMĚL PODÍVAT SE POŘÁDNĚ NA SVŮJ ŽIVOT A SNY A DODAL MU ODVAHU OTOČIT JEHO DOSAVADNÍ PRŮBĚH VZHŮRU NOHAMA.

Odmalička měl rád kreslení, nicméně jako spousta jiných i on dal z různých důvodů před uměleckou dráhou přednost jistotě v podobě studia cestovního ruchu a následně práce v tomhle oboru. Když před dvěma lety skončil po úrazu páteře na delší dobu v nemocnici, cítil, že k původní profesi už se vrátit nechce. Toužil po změně. Jen tápal, po jaké vlastně a jak ji začít naplňovat. „Přemýšlel jsem a vracely se mi vzpomínky z dětství, kdy jsem rád kreslil. Do Domu umění v Opavě jsem chodil malovat devět let. Když jsem pak brouzdal na internetu, našel jsem nově otevřenou školu Make – Up Institute v Praze. Domluvil jsem si schůzku a druhý den si vzal z nemocnice vycházky, abych mohl jít na pohovor k ředitelce Markétě. Po schůzce mi bylo jasné, že tohle přesně chci, nicméně budu muset hodně obětovat, abych to zvládnul. Nikdy předtím jsem totiž o rtěnku ani nezavadil pohledem,“ směje se.

 

LUKÁŠ ALIAS ÝFSAN

DSC_0345Sotva Lukáš opustil nemocnici, nastoupil do kurzu Master PRO A – Z v Make – Up Institutu, kde během pěti týdnů prošel kompletní rekvalifikací a stal se vizážistou. „Zní to velmi jednoduše, ale byla to pořádná dřina. Vzpomínám si, jak mi kolegyně po prvním týdnu příšerného „transkoidního“ patlání řekla: „Nic si z toho nedělej. Ještě týden a budeš moct pracovat pro Yves Saint – Lauranta,“ směje se při vzpomínkách Lukáš, kterého spolukurzité od té chvíle začali oslovovat přezdívkou „Ýfsan“ ,jakoby už tenkrát tušili, co Lukášovi chystá
blízká budoucnost. Co Lukáš na kurzu hlavně ocenil, že prošel nejen kompletní školou líčení, ale také byznysu. Od lektorů, z nichž všichni mu prý dali tolik, že odmítá jmenovat jednoho nejlepšího, dostal nejen informace, jak správně používal líčidla, ale také jak se postavit na vlastní nohy v oboru plném tvrdé konkurence. Úspěšně absolvovaný kurz byl však teprve začátek a nutno říct, že Lukáš nelenil, aby na jeden úspěch rychle navázal dalším. Líčil, koho potkal: rodinu, kamarádky, modelky, dívky, které se modelkami chtěly stát, líčil ženy, které přišly na nákupy do parfumerie Douglas, kde po kurzu zakotvil jako konzultant. Rok nebyl v kině, skoro neviděl své přátele, netušil, co se píše v novinách. Líčil. A líčil. O tři měsíce později už pracoval pro značku INGLOT na pozici make-up artist, od loňského podzimu pak působí jako jeden ze čtyř make-up artistů značky YSL v České republice. Jak se mu to podařilo? Často se říká, že když chcete něčeho dosáhnout, nesmíte se bát zeptat. Ačkoliv vlastně pořád začátečník, Lukáš se odvážil, zeptal a – uspěl. Věděl, že za rok odpracoval tolik jako jiní za deset a tohle vědomí mu nalilo do hlavy i rukou pořádnou dávku sebevědomí.

POKORA NADE VŠE

Od absolvování kurzu ještě neuplynuly ani dva roky a Lukáš Beran už má na kontě spolupráci s takovým množstvím známých značek a osobností, kterým se nemůže pochlubit leckterý vizážista s desetiletou praxí. „Jsem přece Beran, a když si beran něco zamane, většinou si svůj cíl splní,“ naráží na své příjmení a člověka logicky naIMG_0173padne otázka, jaké jsou okolnosti v této branži pro muže. Mají to jednodušší než ženy, prosadit se, nebo přesně naopak? „Pohlaví nehraje roli. Začínal jsem od nuly. Nikoho jsem neznal, nic jsem neuměl, nikdo neznal mě. Myslím, že muži i ženy v tomto oboru, všichni máme stejné podmínky a je na každém z nás, jak se k příležitosti postavíme a co jsme ochotní jí obětovat,“ zamýšlí se. Stejně jako sto kuchařů uvaří sto různých svíčkových, sto vizážistů vám vytvoří na tváři sto různých make-upů a sto různých kritiků bude tvrdit něco jiného, když budou muset vybrat ten jediný správný. „Každý líčí jinak. Každý máme svůj rukopis, když ale vyjde titulka časopisu, nepoznáte, že jsem ji dělal já,“ říká. A je to tak vlastně správně, o vizážistu totiž v tomhle případě vůbec nejde. Kdo to nepochopí a chce být hvězdou místo hvězdy, nemá v tomhle oboru co dělat. „Pokora je základ. Nemávat certifikátem, seznamem nalíčených celebrit nebo úspěšných kampaní, ale mít oči otevřené, poslouchat a neustále se učit,“ dodává. Lukáš k tomu má díky spolupráci s YSL jedinečnou příležitost. Kromě pravidelných školení v Česku absolvuje některá i v Paříži, kam by se jednou rád posunul. Není pochyb, že se základem z Make – Up Institute k tomu má dobře našlápnuto ….

Leave A Reply