Interview s TOP MUA: Margita Skřenková

0

Margita již několik let jako jediný český mua líčí v týmu s těmi nejlepšími světovými vizážisty. Řadí se mezi nejkreativnější a nejodvážnější makeup artisty. Úžasná osobnost s obrovskou praxí. Líčení se věnuje již více než 18 let. Pracuje pro významné reklamní a fotografické produkce v tuzemsku i zahraničí. Její díla se pravidelně objevují na stránkách předních lifestylových časopisů, pracuje s topmodelkami a celebritami. Od roku 2012 je National make up artist pro Maybelline NY a pravidelně účastní líčení Fashion Weeku v New Yorku. Margita jako první otevírá 12.9.2018 MASTER CLASS v Make-up Institute Prague, kde bude předvádět své tipy a triky na téma FASHION WEEK. Velkým snem mnoha vizážistů je zažít atmosféru fashion weeku. A o to víc, pokud se jedná o NEW YORK FASHON WEEK.

KDY SE U VÁS POPRVÉ OBJEVILA VÁŠEŇ K MAKEUPU?

Cit pro estetično a krásu mám v sobě asi odmala. Pamatuji si také na vtipnou historku ještě ze základní školy, kdy jsem zazvonila u spolužačky ze třídy vyzbrojená šminkami a nůžkami na vlasy, že se na ní už nemůžu koukat, a protože má narozeniny, tak jí jako dárek dám hezčí ji samou. 🙂 Bylo mi asi 12. Moji první rtěnku jsem si koupila v 11 letech a ostatní líčím asi od 17 let.

23594157_134041394034010_680921044206223360_n
Make up pro Maybelline, zdroj: Instagram

KDE NA SVĚTĚ VÁS NEJVÍCE BAVILO PRACOVAT?

Já myslím, že to není až tak o místě, ale o konkrétním projektu a partě lidí, se kterými pracuji. Samozřejmě si vážím všech nabídek práce v zahraničí a New York a Fashion week zaručeně vede, ale dovedu si skvěle užít i focení v malém ateliéru v Praze.

JAKÉ ZAKÁZKY JSOU VÁM NEJBLIŽŠÍ- PŘEHLÍDKY, FOCENÍ DO ČASOPISŮ NEBO OSOBNÍ KLIENTELA?

Ideální je kombinace. Nemám ráda stereotyp tak proto právě střídání typů práce je pro mě ideální. Co ale miluji úplně nejvíc je asi focení, které si čas od času zorganizuji sama a mám úplně volnou ruku v tom, co vytvořím a těším se, co kreativního z toho vznikne.

Make up pro časopis ELLE, Foto: Matuš Toth, zdroj: Instagram

VYŽÍVÁTE SE SPÍŠE V PŘIROZENÉM LÍČENÍ NEBO RÁDA EXPERIMENTUJETE?

Záleží na projektu. Pokud líčím klientky do běžného života samozřejmě vyznávám přirozenost a podtrhnutí krásy takové jaká je v konkrétní klientce. Nesnáším strojenost a přemalovanost a být v trendu na úkor slušivosti. Ale pokud fotím beauty editorial naopak miluji být kreativní a experimentovat i v detailech. Baví mě vrstvení jak barev, tak materiálů.

LÍČÍTE NEJPRESTIŽNĚJŠÍ FASHION WEEKY, JAKÉ JE TO PRACOVAT S OPRAVDOVÝMI SUPERMODELKAMI?

Kromě toho, že jsou velmi profesionální, jsou superkrásné a mají vždy perfektní pletˇ.

MĚLA JSTE NEBO MÁTE SVOU MÚZU, INSPIRACI?

Je jich víc, miluju práci Val Garland, Marianny Yurkiewicz, Erin Parson nebo Caroline Torbahn. Ale inspiraci hledám i u umělců jako Tina Berning, Serena Becker, Alina Zamanova.

Margita pro Samsung, foto: Robert Vano, zdroj: Instagram
Margita pro Samsung, foto: Robert Vano, zdroj: Instagram

DOKÁŽETE SI PŘEDSTAVIT, NEBÝT MAKEUP ARTISTKOU, JAKÁ PRÁCE BY VÁS JEŠTĚ BAVILA?

Určitě něco kreativního. Bavilo by mě třeba navrhovat i oblečení…ale zrovna v tuto chvili dokončuji s mojí kolegyní, se kterou jsme založily firmu Rosa Aromatherapy, naše první dva produkty. Po dvou letech opravdu usilovné práce koncem září vyjdou naše dvě obličejové mlhy, které jsou spojením kombinací květových vod, tak ale i aroma olejů . Prostě mě to ke kosmetice táhne pořád.

UŽÍVÁTE SI VE SVÉM VOLNÉM ČASE LÍČENÍ SAMA SEBE, ČI SE TAKÉ SPÍŠE ŘÍDÍTE HESLEM „KOVÁŘOVA KOBYLA“?:)

Když mám náhodou volno a to myslím volno i od dcery Zoe, tak si užívám hlavně klidu, ráda si čtu, cvičím jogu nebo zajdu na masáž a to se opravdu nemaluji. Ale pokud jdu ven na večeři nebo večírek s přáteli tak se líčím a užívám si to. Ale nečekejte žádné velké kreace, vše velmi přirozeně a decentně.

KDYBYSTE SI MOHLA VYBRAT JEDNU OSOBU- Z HISTORIE NEBO SOUČASNOSTI, KTEROU BYSTE RÁDA NALÍČILA, KDO BY TO BYL?

Spíš bych chtěla vidět jak makeup artisti vytvářeli iconic looks pro Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor nebo i u nás Adina Mandlová, Věra Ferbasová, Lída Baarová….. ráda bych se vrátila v čase a tiše koukala jim pod ruce…to by se mi moc líbilo.

DOKÁŽETE JMENOVAT JEDEN JEDINÝ PRODUKT, KTERÝ BY KAŽDÁ ŽENA MĚLA MÍT V KOSMETICKÉ TAŠTIČCE?

To je těžký. Ale asi rtěnka, protože tou si ve finále můžu udělat i stíny a tváře. 🙂

KDYŽ ZAVŘETE SVŮJ MAKEUP KUFR A NEMUSÍTE SE VĚNOVAT PRÁCI, CO DĚLÁTE NEJRADĚJI?

Jsem nejraději s dcerou Zoe. Jezdíme na výlety, máme rády prohlídky zámků, chodíme rády na výstavy, cvičíme jogu nebo se jen koukáme na filmy. Já jinak ráda čtu, jak beletrii tak i kuchařky, u toho si vlastně strašně odpočinu, pročítání receptů. Taky miluji filmy pro pamětníky. A pak jsem ráda s přáteli.

Děkuji za rozhovor a už se na Vás 12.9. v Make-up Institute moc těšíme 🙂

Tereza

Leave A Reply